Elitaş: EYT’nin 5 yılda maliyeti 300 milyar dolar

Posted by


EYT DÜZENLEMESİNİN MALİYETİ

Mustafa Elitaş, Pazartesi günü CNN Türk’e verdiği röportajda, EYT düzenlemesinin 5 yıllık maliyetinin 300 milyar dolar (yaklaşık 9.85 trilyon Türk Lirası) olduğunu söyledi. Ayrıca, 6 Şubat depremi ile maliyet karşılaştırması yaparak depremin Türkiye’ye maliyetinin 60 milyar dolar olduğunu ifade etti.

ERKEN EMEKLİLİK VE TOPLUMUN TEPKİSİ

Elitaş, toplumda erken emeklilik konusunda genel bir mutabakat sağlandığını ve kimsenin itiraz etmediğini belirtti. 2023 yılında 2,5 milyon kişinin emekli olabileceğini, 2028 yılında ise bu sayının 4,8 milyona çıkacağını söyledi. Şu an itibarıyla 3 milyona yakın kişinin EYT’den emekli olduğunu ekledi.

PRİM ÖDEMELERİ VE ADALETSİZLİK

Emeklilik sistemindeki adaletsizliklere de değinen Elitaş, prim ödeyenler arasındaki dengesizliğin arttığını ve insanların ödedikleri primlerin karşılığını almak istediklerini vurguladı. “Emeklilik primlerini bir anda yaptığınız takdirde, herkesin maaşında önlenemez bir fiyat artışı ve hayat pahalılığıyla karşılaşıyorsunuz” şeklinde konuştu.

EYT YASAL DÜZENLEMESİ

EYT yasal düzenlemesini içeren 7438 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 03 Mart 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

EYT SORUNU

EYT sorunu, 1999 yılında yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar Kanunu değişikliği ile ortaya çıktı. O dönemde Bülent Ecevit başbakanlığındaki koalisyon hükümeti, sosyal güvenlik sistemini düzeltmek amacıyla erken emeklilik imkanını sınırlayan bir yasa çıkardı. Bu yasa, 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların emeklilik koşullarını değiştirdi ve yaş şartı getirdi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir