Kış günlerinin vazgeçilmezi kestane! Kabukları bakın neye iyi geliyor
Tam bir karbonhidrat kaynağı olan kestane, ülkemizde en çok Ege bölgesinde yetiştiriliyor. Çörek, kek ve pasta yapımının ham maddelerinden biri olan kestane yalnızca tüketimde değil eski zamanlardan bu yana mobilyacılıkta bile kullanıyor. Kestane ağacının sert yapısı sayesinde birçok alanda kullanım sağlanıyor.
Sağlığa olan faydaları oldukça fazla olan kestane yağ oranı düşük, sindirimi kolay tohumlardan biri olarak biliniyor. Yüksek oranda C vitamini içeriği sayesinde kışın bol bol tüketilmesi gerekenlerin başında yer alıyor. Doktorlar, kestane tüketiminin vücuda sayısız faydası olduğunu belirtiyor.
Antik çağlarda bir süre Lidya elması olarak anılan kestanenin eski dönemlerden beri değerli olduğu kabul ediliyor. İçerisindeki yüksek nişasta sayesinde doyurucu bir besin olarak kabul ediliyordu.
Fındık, fıstık, ceviz gibi tohumlar arasında en besleyici olarak kabul edilen kestane, binlerce yıl önce bile önem arz ediyor. Birçok tüketim ürününe kıyasla en yüksek C vitamini oranı kestanede mevcut.
Kemik sağlığı için büyük önem taşıyan magnezyum değerini kestane tüketerek vücuda kazandırabilirsiniz. Demir emilimini gerçekleştiren magnezyum kemik yapısını iyileştirmede etkili bir rol oynar. Kestanede bulunan yüksek magnezyum değeri ise hem demir emilimi hem de magnezyum sağlayabilir.
Kestane kan basıncını düşüren etkili besinlerden biridir. Genellikle kan artırıcı özelliklerle ön plana çıkan besinlerin yanı sıra kestanenin bu özelliği ise oldukça etkileyici. Aynı zamanda damar sertleşmesi gibi rahatsızlıkları önleyerek tıkanıklık durumlarının riskini aza indirebilir.
Düşük şeker oranı sayesinde şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği besinlerden biridir. Kan şekerini dengeleyen kestane, lif açısından zengin olduğu için kilo vermek isteyen kişilerin de beslenme programına ekleyebileceği türden.
Genellikle kabuklarından ayırarak tükettiğimiz kestanenin kabuklarını ise çöpe atarız. Ancak vitamin ve mineral zengini bu besinin kabukları bile oldukça faydalı. Kestane tükettikten sonra kabuklarını verimli bir şekilde kullanabilirsiniz.
Kestane kabuklarının faydalı etkilerini vücuda almanın en basit yolu haşlayarak suyunu tüketmek. Yapmanız gereken tek şey kabukları haşladıktan sonra kestane suyu elde etmek.
Kestane suyu, kan sisteminde bulunan su miktarını dengeleyerek kansızlığa iyi gelir. Kan dolaşımının hızlanmasını sağlayan bu etki özellikle varis oluşumunun önüne geçebilir. Aynı zamanda kestane suyu fiziksel yorgunluğa da iyi geliyor.
Kestane suyunun ateş düşürücü etkisi olduğunu biliyor muydunuz? Kabukları haşlayarak elde edeceğiniz kestane suyu vücut sıcaklığına karşı iyileştirici etkiler sağlayabilir.
Oldukça yüksek besin değerine sahip olan kestaneyi gönül rahatlığıyla çocuklarınıza yedirebilirsiniz. Özellikle kabuklarını püre haline getirerek balla karıştırdığınızda 1 yaşından büyük çocuklar tüketebilir. Bu karışım iştah açıcı özellikler sağlar.
Dış görünüş için de oldukça etkili olan kestane kabukları saç dökülmesi problemini ortadan kaldırabilir. Bunun için 100 gr kestane kabuğunu kaynattıktan sonra soğumasını beklemeniz gerekiyor. Ardından elde ettiğiniz kestane suyuyla saçlarınızı yıkayıp 1 saat bekletmelisiniz.
Saç dökülmelerine ve kelliğe iyi geldiği belirtilen kestane kabuğu suyunu düzenli olarak kullandığınızda etkili sonuçlar elde edebilirsiniz. Kestanenin iç kısmından faydalı etkiler alırken, kabuklarından da birçok farklı şekillerde yararlanabilirsiniz.